#YPG forces Syrian regime to set free Joakim Medin (Swedish Journalist) and Sabri Omar (Kurdish Translator) after a week under arrest 

Screen Shot 2015-02-22 at 13.04.21

More information in Swedish:

Joakim Medin på en bild tagen strax efter frigivandet.
Den svenske journalisten Joakim Medin på en bild efter frisläppandet. Han har varit tillfångatagen av den Syriska regimen.
Den svenske journalisten är frigiven enligt uppgifter från flera källor.

Joakim Medin på en bild tagen strax efter frigivandet. Foto: Kovan Direj

Den svenske journalisten Joakim Medin som togs tillfånga i nordöstra Syrien nära gränsen till Turkiet tillsammans med en kurdisk kollega har frigetts. – Det var nog det svåraste jag har varit med om. Att vara instängd i en cell, utan någon kontakt med någon, säger Joakim Medin till SVT.

Frigivningen ska ha skett efter att en hög officer i den Syriska armen, som tillfångatagits av gerillastyrkor också frigetts.

Enligt Demokratiska unionspartiet, PYD hade ett 20-tal av regimens soldater tagits tillfånga för att förhandla om frigivningen av journalisterna.

”De sög tag i oss direkt”

Joakim Medin greps den 15 februari i staden Qamishli i norra Syrien. Han fotade i området tillsammans med en kurdisk journalist strax före bortförandet, som skedde vid en vägspärr kontrollerad av den syriska regimen.

– Jag var i den här regionen för att skriva för ett antal tidningar, med lite mer fokus på kurdernas utveckling här. Och så skulle jag skriva om de kristnas situation, deras känsla och motstånd mot IS, berättar Joakim Medin i en intervju med SVT.

–Jag gick ner för en gata tillsammans med min tolk. Vi fotade inte eller någonting utan bara gick, ner för samma väg som vi hade gått många gånger tidigare. Just vid det här tillfället hade regimens styrkor satt upp en ny vägspärr och kontrollerade förbipasserande. De sög tag i oss direkt.

Vid det tillfället blev han ännu inte särskilt orolig.

– Det gick ganska många tankar genom huvudet först, men jag tänkte att jag aldrig hade hört det här hända förut, så det skulle nog vara över ganska snabbt egentligen.

”Svårt att veta vilken tid på dygnet det var”

Det skulle dock visa sig bli ett långvarigt frihetsberövande. Joakim Medin och hans kollega sattes i ett underjordiskt fängelse, där de skulle sitta i fyra dagar.

– Jag hamnade i isoleringscell. Jag var helt avskuren och det var mörkt. Det var svårt att veta vilken tid på dygnet det var. Maten kom oregelbundet, så det var svårt att få en uppfattning om vilken dag det ens hade blivit.

– Det var de typiska man kan föreställa sig. Det var klotter på väggarna och blodiga handavtryck.

– Jag försökte bara behålla lugnet och tänka på hur jag skulle svara på frågor och hur jag skulle bete mig för att inte jaga upp mig själv och för att få dem att känna att de begått ett misstag, att jag inte är viktig nog att hålla.

”Det svåraste jag har varit med om”

Medin förhördes under tiden han var fängslad bland annat om sitt ”förhållande till Turkiet, till kurderna och till Israel” men säger att han inte har utsatts för ”fysiskt våld”. Regimstyrkor tycktes luta åt att tro att han var en israelisk agent.

– Jag såg på deras blickar att det innebar något väldigt allvarligt. Jag tänkte att nu har jag hamnat i klistret på allvar. Sedan började det dyka upp små tecken på att det strax skulle bli våldsamt.

– De visade mig tortyrredskap. Jag råkade se, när jag skulle skriva min adress på deras dator, hur de hade förberett fraser på engelska, såsom ”du ljuger” och ”om du inte talar sanning som kommer vi att göra dig illa”.

– Det var jobbigt alltså. Det var nog det svåraste jag har varit med om. Att vara instängd i en cell, utan någon kontakt med någon, utan att veta om någon ens visste att jag var borta. Det var svårt.

Svensken säger också i intervjun att han räknar med att åka hem direkt när han kommit från Syrien men att han nu är ännu mer övertygad om att det han ägnar sig åt är ett viktigt jobb. Medin berättar även att den tolk som fängslades tillsammans med honom mår bra.

Mår bra

Yekbun Alp är debattör och aktivist för kurders rättigheter och vän med Joakim Medin. Hon har talat med honom efter att han blev frisläppt.

– Han mår bra och är glad över att han är välbehållen, säger hon till SVT Nyheter.

– Jag är överlycklig att han är vid liv, jag grät av lycka när jag hörde hans röst. Han har gått igenom en jättejobbig tid, nu behöver han vila, säger Yekbun Alp  till SVT Nyheter.

Hon berättar att han har varit medveten om att det kunde sluta illa.

– Han är otroligt tacksam över att vara frisläppt och över hur PYD har hanterat situationen, säger Yekbun Alp.

”Viktig signal”

Samhällsdebattören och författaren Kurdo Baksi säger till SVT att Joakim Medin var gäst hos kurderna.

– Vi har jobbat för att han skulle friges, man kan inte låta sin gäst bli kidnappad.

– Det var viktigt för oss kurder att den här journalisten blev frigiven, annars hade de på nytt sänt signaler om att kurdiska områden inte är säkra och inte kan besökas av journalister, det var viktigt också att sända signaler till regimen att de inte kan tysta det fria ordet.

– Under söndagen vet vi när han kommer hem till Sverige igen, säger Kurdo Baksi.

Behandlades väl

Förhandlingarna med de syriska myndigheterna ska ha varit kniviga.

– Ena stunden sa de att de skulle släppas, i den andra stunden att de befann sig i Damaskus, säger Shiyar Ali, till TT

Uppgifter cirkulerade i medier om att den polisstation som journalisterna ska ha befunnit sig på var omringad av kurdiska soldater på lördagen. Enligt uppgifter till TT från PYD ska kurdiska soldater ha tagit kontroll över ett antal vägar och satt upp ställningar vid vissa gator i Qamishli.

Enligt Shiyar Ali tyder allt hittills på att regimen behandlat journalisterna väl.

Enligt Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, är situationen i Syrien är extremt komplex och att det hela tiden sker överrenskommelser mellan kurdiska grupper och den syriska regimen.

Se hela SVT:s intervju med Joakim Medin i klippet ovanför

KURDER I SYRIEN

Staden Qamishli har omkring 185 000 invånare och ligger nära den turkiska gränsen i kantonen Jazira i nordöstra Syrien. Staden, som har en blandad befolkning, kontrolleras till stor del av den kurdiska gerillan. Regimen har dock fortfarande viss kontroll i området.

Den starkaste väpnade kurdiska gruppen i Syrien är Folkets försvarsenheter (YPG). YPG har beskrivits som det syrisk-kurdiska Demokratiska unionspartiets (PYD) väpnade gren.

Sedan syriska regeringsstyrkor 2012 drog sig tillbaka är YPG de kurdiskt kontrollerade områdenas de facto-armé.

Islamiska staten (IS) har gått till attack mot de kurdiska områdena under inbördeskriget. I slutet av januari lyckades YPG, med hjälp av USA-ledda bombningar, återta staden Kobane i kantonen med samma namn, efter att den under några månader belägrats av IS.

PYD har kopplingar till Kurdistans arbetarparti (PKK) i Turkiet. Både PYD och YPG förnekar dock officiella kopplingar till PKK.


An interview about with Joakim
Joakim describe his captivity

Advertisements

وەڵامێک بنووسە

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / گۆڕین )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / گۆڕین )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / گۆڕین )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / گۆڕین )

Connecting to %s